top of page

Tantriska perspektiv på livet

Vad är det att leva ett tantriskt liv, egentligen?

Och hur skulle det vara att utforska ett tantriskt ledarskap - både för egen del och för mötet med andra?


Eller utforska tantrisk sorgbearbetning för läkning och för att leva ännu närmare det liv som vill levas genom dig, nu idag?
Tantra är en flera tusen år gammal filosofi som har många grenar med basen i andliga principer och ritualer. En del av de något senare grenarna än den ursprungliga inkluderar också den fysiska kroppen i beröring och rörelse, där den sexuella energin får ta plats och hedras som del av utveckling och liv.


Ordet tantra är sanskrit för väv, lära, ritual eller ordning - för att ta några exempel. Inom tantrisk filosofi anses allt levande höra samman och ordet tantra kan också kopplas samman med expansion.


Det ger att vi var och en - och då per definition alltid sammanvävda på energiplan, kan växa och expandera vår kunskap, vår kärlek och vår livsenergi.In Tantric thought the human body is visualized as a microcosm of the universe. It is believed that the complete drama of the universe is repeated in this very body. The whole body with its biological and psychological processes becomes an instrument through which the cosmic power reveals itself. - Nitin KumarDet är lätt hänt att tänka kring tantra som utlevelse av sexuell energi, vilket det absolut kan vara - men tantra är betydligt mer än så. Den tantriska filosofin ger att meditationer med fokus på närvaron inom dig nu, vad som händer inom dig i mötet med någon annan, eller att djupna kontakten med hjärtat, kroppen och utökande av ditt medvetande i grunden är djupt andliga praktiker. Praktiker som absolut går att applicera i våra moderna liv, just nu år 2022, i våra relationer med oss själva, familjemedlemmar, kollegor, dejter eller nya bekantskaper - och i kontakt med natur och andra levande varelser här på jorden.


På samma tema fullt möjligt och ofta förknippat med djupt andliga upplevelser att bjuda in sexuell energi med närvaro och utan krav på hur det intima mötet (med dig själv eller tillsammans med andra) ska veckla ut sig - att möta även den här typen av intimitet med acceptans och öppenhet.
~ ~ ~


Det här var den korta introduktionen till tantrisk filosofi och tantriska perspektiv på livet. I dagarna som följer delar jag mina tankar om de tre bilderna och frågorna ovan. Följ gärna med och se om mina tankar resonerar med dig - eller vad som väcks som sant inom dig! Nästa blogginlägg handlar om perspektivet att leva ett tantriskt liv. Där får du några förslag på sätt att utforska och fördjupa kontakten med dig själv i vardagen.


~ ~ ~
Med värme, Tove Eloa Öberg

Socionom & eldprästinna

Visby


SMS/Tel för tidsbokning: 0739-136331 ~ ~ ~


Vill du också dela den ettåriga energicirkeln som börjar den 28-29 maj på Gotland? Läs mer här! Kom också gärna med på onlinecirkel i fullmånetid, söndag 15/5 klockan 18.00-19.30.

Och - första helgen i juni leder jag också en naturretreat på 24h, med fokus på meditation och ritual i naturen!

Comments


bottom of page