top of page

Inre hälsa - hur gör du?

Det är säkert ingen överraskning för dig att 3 av 4 svenskar idag har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Tre av fyra.

Spektrat är såklart brett, från en kortare period av att känna sig lite låg till att bli sjuk på grund av stress eller i någon av de sjukdomar som psyket kan råka ut för, likväl som den fysiska kroppen kan bli sjuk.Men hur håller vi oss då så friska som vi själva kan påverka?

Och framför allt,

Hur skapar vi inom oss att må så gott som vi innerst inne kan, oavsett friska eller sjuka?

Kanske har du sett den lilla fyrfältaren med orden sjuk - frisk på respektive håll lodrätt, och horisontellt mår bra - mår dåligt?

Den visar oss att vi kan vara kärnfriska och må dåligt, vara sjuka och må himla bra - eller tvärtom.

Vad är det som gör skillnaden i vart vi sätter vår egen indikator på upplevd hälsa?

En förklaringsmodell är den existentiella hälsan som forskningsfält. Den kokar ner till åtta teman - jag bifogar här en bild av dessa teman liksom en definition av existentiell hälsa (källa: hsfnatverket.se)

Det är inget nytt under solen, att människor behöver ha en egen, inre bild av vad allt detta är för just dig.

Det är heller inget nytt under solen att vi människor behöver ha sammanhang att dela dessa områden med.

Ändå gör vi det - de flesta av oss i Sverige - sluter oss i ensamhet med det viktigaste vi har för välmående: vårt viktiga inre.

Du som valt att komma till meditation och energiarbete på Akka Meditation vet, tror jag, varför det funkar. Att genom meditation, kontakt med dessa livsteman genom energiarbete, själsresor, förundran över natur och elden och kristallerna... I ett tryggt rum där vi får möta andra och förstå, hur lika vi är, varandra.

Jag vet för egen del att exakt dessa teman är förklaringen till varför jag idag har en rik inre hälsa, trots otaliga svåra upplevelser i mitt liv. Där jag i min tro på något större, vetskapen om att jag är hållen i trygghet och att allt det svåra alltid är läranden. Att kunna se gåvorna i dimman - det är en del av den existentiella hälsan för mig.

Läs gärna igenom de teman som listas ovan. Kanske hittar du teman som känns lätta, redan hemma. Ägna mer tid till det du finner där!

Kanske hittar du ett eller några där det kör ihop sig - där finns det gåvor. Packa upp frågetecken, gå förbi din första tanke och se vad som kan ligga bakom.

För dig som önskar stöd på resan är du välkommen till cirklarna jag leder, eller vill enskilda samtal - där vi tittar på det som är viktigt för dig.

Dela gärna till en vän, om du tycker det här inlägget var viktigt för dig. Det kan göra skillnad på djupet för den som behöver.

Alla dagar med eld och vatten är extra bra dagar. Visst?

Comments


bottom of page