top of page

5 tips för dig med oro

Hej - fina följare och läsare!


Innan du läser vidare:


Ta ett djupt, djupt andetag. Stanna upp med luften i lungorna. Håll andetaget inom dig i några sekunder.
Låt din utandning ljuda ut genom munnen, luften få strömma ut med en känsla av grundning.

Idag vill jag ge några tankar och förslag till dig, om vad du kan göra (eller göra mer av!) för att ta hand om dig, dessa lite speciella tider på jorden.
1. Checka in i tankar och känslor varje dag. Värdera inte. Den här kan vara betydligt lättare sagd än gjord - I know! Så, här är tillfälle att öva självkärlek och självsnällhet. VAR VARM med dig själv - de allra flesta människor (alla med puls?) går igenom nån form av skärseld i meditation/närvaro, regelbundet. "Borde jag inte känna på ett annat sätt, varför känner jag såhär? Det är nog bara jag som är såhär hopplös - varför blir det aldrig tyst?". Helt naturligt, precis som det ska. Tillåt det ändå. Sätt klockan på en kvart, möt insidan av ögonlocken och bara andas, andas, andas. Eller skriv, skriv skriv.


2. Prioritera sociala relationer - boka en videofika! I tider som dessa kan det vara lätt att vilja gå in i sig själv - att kanske känna motstånd inför att ringa någon utan att kunna boka en fysisk träff. Eller att dela en stund på telefon eller med video, när det känns körigt i själen. Det är precis då, det är som viktigast. Våga och välj att ta kontakt. Om så fem minuter - det gör skillnad. Om du tycker det känns svårt för din egen skull - så se det som att du ger en stor present till någon annan, att visa att du tänkt på den personen.


3. Kom i kontakt med kropp och röst varje dag. I huvudet är det lätt att det händer drama, kanske kan du relatera till det? Genom att gå i kontakt med kroppen - och rösten - gärna i rörelse, så kan du skapa en annan kontakt med närvaro och känslor. Kroppen är fantastisk! Välj en låt, stå stilla tills du får impuls att röra kroppen precis som den ber dig om. Det behöver inte vara vackert - det behöver kännas sant i din kropp. När du känner en impuls, sjung med, eller ljuda som rösten vill - följ din inre impuls. Den här låten kan jag inte låta bli att rekommendera dig..!


4. Skapa rum för att få uttrycka din oro - och begränsa oron till den stunden. Att känna oroskänslor är helt naturligt - en helt sund reaktion på något svårt. Det är därför viktigt att tillåta sig känna dina känslor. Om du upplever att din oro börjar bli besvärande och upptar för mycket tid av din dag - då kan du prova att bestämma dig för en tid och plats då du får oroa dig. Det är en teknik som är väl beprövad och används av många psykologer och i terapier. Välj exempelvis såhär: "varje dag klockan 20.00 får jag oroa mig i 60 minuter. Då ska jag skriva orosdagbok eller tillåta mig känna på all oro som jag har inom mig. Sedan ska jag andas några andetag, och lämna platsen - för att gå in i något annat som jag får må bra i." Men jag har ju inte tid att oroa mig i en hel timme? kanske du tänker. Hm - men har du tid att oroa dig mer eller mindre hela dagen, utan att det påverkar dig negativt? Med all kärlek, ställer jag den frågan. Prova gärna den här tekniken och berätta gärna hur du upplevde det!
5. Vistas i naturen. Gå långsamt. Att vara i naturen är läkande som bara den - finns mängder av forskning som visar det. Utöver den rent fysiologiska effekten i kroppen, så är det också många som upplever en andlig närhet och kontakt på ett djupare plan i naturen än i våra inomhusmiljöer. Så - ge dig själv tid i naturen - utan att behöva tänka promenad, kondition, prestation. Ja - rörelse är så viktigt och fint! Men - det är även stillhet och en djup naturkontakt. Prova! Lägg dig ner på marken (ta med liggunderlag och en filt). Känn på mossa, på bark. Andas in hav, skog, jord. Smaka på salt luft. Lyssna på träd, vind...


Jag hoppas de här tipsen ska ge dig något, att ta med dig till dina dagar!

 

Jag vill också berätta lite hur jag tänker kring min verksamhet här med Akka, en liten tid framåt.
Så - hör gärna, gärna av dig om du vill boka en onlineträff med samtal och meditation. Jag är här!

Ta hand om dig! Tove Eloa Öberg

Socionom & healer Akka Meditation/Popcornpodden

1 Comment


Jessica Johanson
Jessica Johanson
Nov 13, 2020

🙏 vackra människa 🙏

Like
bottom of page