top of page

Rep som väg till närvaro

Hur kan rep vara en väg till närvaro i kroppen - och till mer avslappning i sinnet?


Du som följt mig och mitt arbete på Akka en tid, vet säkert att det är första gången som jag alls nämner rep som en möjlig väg till närvaro. Du känner säkert mer igen dig i att jag brukar prata om kroppsnärvaro, beröringsmeditationer, andningsövningar/breathwork, rösten som väg till kontakt, kreativa uttryck och natur som väg till både vila och energi. Inte minst, att allt jag och vi gör i enskilda kontakter eller cirklar, bygger på kontakt, tillit och förtroende.


Genom att öva närvaro i tanke, känsla och kropp - hur vi än gör det, oavsett vilket sätt eller vilken "teknik", kan vi bli mer tränade i att känna in våra behov, se våra återkommande mönster och vart vi kanske begränsar oss själva från att må riktigt bra. Genom att öva kommunikation, igen och igen, kan vi också bli bättre på att kommunicera och tryggare i att uttrycka våra behov till våra vänner, partners, kollegor - men framför allt till oss själva.


Under tiden vi gör den resan, kanske vi dessutom upptäcker att vi oftare än vi tror, just binder fast oss själva i våra egna, inre föreställningar om oss själva eller om omvärlden..?


För mig är kopplingen given och tydlig - rep är en fin väg till närvaro och personlig utveckling, precis som allt möjligt annat! Ändå, så är min fantasi att det kan leda till en del höjda ögonbryn och se mig dela om den där heldagsworkshopen som är på ingående, den 26/11, Sacred rope. "Vad menar hon nu, hur kan det där höra ihop med meditation, närvaro och personlig utveckling? Hör det inte bara ihop med sex och BDSM?"


 

"Sacred Rope" är en heldagsworkshop som jag leder tillsammans med Stockholm Kinbaku Studios den 26/11 - här på Gotland.


Det är en heldagsworkshop och grundkurs i shibari, med basen i tekniker för närvaro i kroppen och för trygghet med dig själv och den du möter. Under dagen får du lära dig att binda en överkroppsbindning, liksom att öva i att påverka den du binder. Du får lära dig det viktigaste kring att vara i rep - vara bunden - så att du kan känna dig trygg i att släppa taget.


I yogans värld används ibland "props", olika redskap så som block eller band, för att avlasta kroppen och bidra till att släppa spänningar och ge en djupare kontakt med kraften i dina muskler. Genom att kunna slappna av in i positionerna, slippa arbeta för att hålla oss kvar i samma asana/yogaposition, hjälper vi också sinnet att vila ifrån att ens behöva tänka lika mycket på hur vi ska eller inte ska röra kroppen just nu.


Du förstår säkert vart jag vill komma med liknelsen ifrån yogans rum. Yogan, som i grunden anses vara en väg att förbereda kroppen inför meditationer i stillhet - och som ju dessutom är en meditation i sig, av fysiskt format.På samma sätt kan vi ta hjälp av rep för närvaro i kroppen och sinnet. Att med hjälp av repen, fördjupa kontakten med stunden och alla våra sensationer med oss själva. I de fall vi har en person som vi binder eller som binder oss, kan vi också utforska kommunikation, tillit, förtroende, trygghet.


Många associerar shibari, japansk repbondage, med sexuellt intima sammanhang. Det är också sant att det kanske mest är där repbondage benämns eller utforskas, i just intima och särskilt fysiskt intima relationer.


Men, rep kan också vara just en väg till ett närvarande möte med dig själv och den du möter utan sexuella förtecken (även om jag verkligen vill bjuda in till en öppenhet för att alla känslor och upplevelser är välkomna att hända inom oss, alltid).


 


Några av de effekter att binda eller bli bunden kan ge är  • en avslappning i tankar och sinnesintryck. Hör du till dem som brukar säga att du "inte kan meditera" för att tankarna alltid är på full volym? Testa gärna att ta stöd av rep eller props på andra sätt, för att begränsa dina fysiska rörelseförmåga och skapa ett mjukt hållande av kroppen, som ger effekten att kunna vila mer i det som är,

  • en fördjupad upplevelse av de fysiska sensationerna i din kropp. När våra tankar och sinnesintryck inte får lika stort grepp om oss, får vi ofta en fördjupad upplevelse och en ökad förmåga att faktiskt känna kroppen, utan att tankar är där och stör ut upplevelsen,

  • en ökad förmåga att därigenom känna in vad som är välkommet för dig att uppleva. När vi vrider ner volymen på tankarna och skapar rum för att vara med oss själva - i våra kroppar - mer närvarande, kan vi också betydligt enklare höra och känna in vad som är levande inom oss och i våra kroppar. Det ger en förhöjd upplevelse av alla dina förnimmelser och kan beskrivas som att vrida upp volymen - vilket ger dig en tydligare förmåga att hitta ditt Ja och ditt Nej till det du upplever. Inte bara i stunden - utan i livet "utanför övningen", också.


 

Om du vill djupna och utveckla din förmåga till närvaro med dig själv och tillsammans med andra, om du vill känna mer kontakt med det som är levande i dig. Om du vill utforska mer av din förmåga att uttrycka behov och av att sätta gränser, liksom balansen medan att behöva ha kontroll och att uppleva tillit. Mellan att känna dig fast i gamla mönster - och friheten i att släppa taget om gamla föreställningar. Då är det här en workshop för dig!I den här heldagsworkshopen och grundkursen välkomnas du att tryggt utforska meditation och närvaro genom shibari, japansk repbondage, genom att att binda eller bli bunden med rep. Chris och Maria ifrån Stockholm Kinbaku Studios har över tio års erfarenhet av att leda grundkurser och andra workshops av det här slaget och guidar dig tryggt till grunderna för säkerhet: både fysiskt, psykiskt och emotionellt. Du får också lära dig mer om hur du kan hitta rätt rep för just dig.


Under dagen får du lära dig att binda en överkroppsbindning, liksom att öva i att påverka den du binder. Du får lära dig det viktigaste kring att vara i rep - vara bunden - så att du kan känna dig trygg i att släppa taget.


Vi går också igenom

  • hur du förmedlar intentioner (som den som binder) och hur ger du respons (som den som blir bunden),

  • hur du som binder få din partner att följa dig – med repen och din kropp som verktyg och hur kan du som bunden släppa taget och bara följa,

  • hur du som binder styra och försätta din partner i olika sinnesstämningar – och hur visar du som blir bunden dina reaktioner på förmedlade sensationer,

  • tips på tekniker som gör det möjligt att ta kontrollen även för dig som är mindre till växten än din reppartner.


 

Du behöver inga förkunskaper vare sig inom meditation eller shibari/kinbaku. Workshopen passar både dig som är helt ny och för dig som har längre erfarenhet av meditation/shibari/kinbaku.Det går bra att komma ensam till workshopen. Vi ser till att alla har någon att öva med. Du som vill kan såklart ta med en vän eller partner.Tid & plats: lördag 26 november klockan 10-18 med ca 1h lunch. Vi möts i Akebäck på Gotland, exakt adress efter anmälan.

Mer praktisk information och möjligheten att ställa frågor finns via mail till tove@akkameditation.se eller på telefonnummer 0739-136331 (SMS:a gärna!).


Pris: 1500 kr inkl. moms per person. Du bokar genom att anmäla dig via ett mail till tove@akkameditation.se eller genom att gå in på www.akkameditation.se Betalning sker sedan via Swish eller bankgiro, du får dessa uppgifter i bekräftelsemail som kommer när du bokat. 

Du får så gärna kommentera inlägget där du läser det, direkt här via akkameditation.se eller via FB/IG. Vore så fint att höra dina tankar!Tove Eloa Öberg Socionom Cert. Stress & traumamodellen

Instruktör MHFA Första hjälpen till psykisk hälsa

Eldprästinna & healer 0739-136331 tove@akkameditation.se www.akkameditation.sePå gång:

26 november Sacred Rope i Akebäck på Gotland heldagsworkshop med meditation och shibari

31 december Nyårsmeditation i Visby på Gotland halvdag med ceremoni och 5-årskalas

21 januari Själskraft: Vision & intention 2023 digital heldagsworkshop för ditt kommande år

Comments


bottom of page