top of page

Tantrisk sorgbearbetning

Att möta allt som är inom, ta hjälp att möta det som inte känns möjligt att möta på egen hand. Hedra det som är, kanske inte älska det - bara acceptera?

Öva närvaro med det som är, utan att värdera och utan att hålla fast vid. Att tillåta, låta få finnas, även de fysiska sensationerna. Stanna kvar med känslorna, låta dem mjukna i sitt grepp om oss.


Hitta stjärnorna på mörkaste himlen?
 Går det verkligen att sätta orden ”tantriskt” och ”sorgebearbetning” i samma mening?


Ord som för många människor skulle anses finnas på helt motsatta sidor av varandra, där tantra kanske för många skulle symbolisera njutning och lust, medan sorgbearbetning mer skulle vara förknippat med lidande och utmaning.
Du som har läst de tre tidigare inläggen i den här serien (där detta är det fjärde och avslutande i serien, just nu), förstår säkert vart jag är på väg med mitt försök till att beskriva det ljusa och mörka som två motsatser – eller som delar av samma helhet: livet och de upplevelser vi kan vara med om här jorden.


 

Genom mitt eget liv har jag upplevt många sorger både genom förluster i form av dödsfall och svåra händelser, liksom sorger av sådant som blev, det där som blev – eller sorgen av det som kanske inte blev. För mig har det tantriska perspektivet – att allt är andligt, allt är heligt och att du och jag, vi alla, är del av samma enhet, fler gånger än jag kan räkna hjälpt mig att hantera det som varit. Konkret kan det handla om sådant som att meditera – betrakta och uppleva mina tankar, tillåta dem. Öva närvaro (du ska få ett tips på ett mantra att ta med dig i meditation, fortsätt läsa!). Eller att skapa rum för återhämtning och vila i naturen. Välja tid tillsammans med vänner eller andra människor som vill sätta ord på sina upplevelser och dela erfarenheter i trygga rum – utan att behöva förändra eller ge råd till varandra. Utforska olika kreativa meditationer – som att använda rösten, till att tona, sjunga, låta andetaget få höras ordentligt. Måla, skriva, rita: genom kreativa övningar komma igenom överfyllda lager av tankar.


Gå in i ritualer för att mjukt hedra det som var, den som levde eller det som väcktes inombords. Lämna över, släppa fritt. Att röra och beröra kroppen som väg till närvaro in i känslor och att frigöra sådant som satt sig lite fast, liksom också hitta in i kontakten med det mjuka, lite mer njutningsbara av att vara i den här kroppen, just nu här på jorden. Hjälpa kroppen hem till lugn och ro, energi och kraft, genom sorgen.
Vad skulle du önska för att få stöd i att frigöra den sorg du kanske bär på?

Om du vill utforska det jag menar med tantrisk sorgbearbetning, kan du dels gärna ta inspiraton av de konkreta aktiviteter och förslag jag skrev här ovan. Du kan också reflektera över frågorna nedan om du vill, möjligen skriva ner dina tankar i en anteckningsbok? Ta gärna ett djupt andetag eller tre innan du börjar att skriva, för att ankra in i kroppen och stunden på ett sätt som hjälper dig komma ner litegrann ifrån att vara endast i tankar och huvud.

  • Vad tänker/känner/tror du är meningen med livet?


  • Vad tänker/känner/tror du är meningen i livet?


  • Kan du på något sätt se mening i det som varit/hänt i ditt liv, för dig själv?


  • Kan det vara möjligt att du genom att nu dela med dig av dina erfarenheter, kan få andra att känna mening i att ta del av dina erfarenheter - få uppleva hopp eller mindre ensamhetSist men verkligen inte minst: om du som läser det här just nu själv upplever sorg på något sätt, vill jag gärna skicka med dig två ord som jag tycker är bland de absolut viktigaste i följd: Just Nu. Just nu är två ord som vi kan behöva upprepa inombords många, många gånger när livet på något sätt utmanar. Att ge sig själv orden som väg in till stunden som är precis just nu, inte den som var för fem minuter sedan eller femton år tillbaka i tiden. Just nu. Just här, i ditt andetag som just nu rör sig genom din kropp.

Vad skulle hända om du just nu inte behövde förändra det du känner, att det du känner vill få bli sett? Att bara för stunden få fortsätta att andas in och vara i det du upplever. Sekund för sekund, fortsätta att andas in mjukt, just nu. En liten, liten stund i taget. ~ ~ ~ Det här var det fjärde av fyra blogginlägg som har utgångspunkt i tantriskt perspektiv. I mina tidigare inlägg kan du läsa mer om vad som kan menas med ett tantriskt perspektiv, liksom tankar om att leva ett tantriskt liv och om tantriskt ledarskap. Du hittar dem alla på www.akkameditation.se/blogg ~ ~ ~Med värme, Tove Eloa Öberg

Socionom & eldprästinna

Visby


SMS/Tel för tidsbokning: 0739-136331 För mer info om mina företagstjänster, gå in på www.energiakademin.se och följ mig gärna även på @energiakademin på Instagram. ~ ~ ~


För dig som vill utforska ett år av en inre resa - välkommen till den ettåriga energicirkeln som börjar den 28-29 maj på Gotland! Läs mer här!

Och - första helgen i juni leder jag också en naturretreat på 24h, med fokus på meditation och ritual i naturen!

Comments


bottom of page