top of page

Ögonkontakt som meditation

Har du någon gång provat ögonkontakt som meditation och som väg till kontakt?

Filmen här nedan, är skapad av Amnesty International. Den heter "Look Beyond Borders" och är djupt berörande, se den gärna om du har fem minuter!




Att möta en annan människa genom ögonen, i tystnad. Det är en av de djupaste och finaste meditationer jag vet och själv har upplevt.


Hur är det för dig?



 

Kanske är det en meditation att prova nu i dagarna, tillsammans med en vän eller en partner?

Om du vill prova att göra en sådan här meditation och närvaroövning, hittar du några tips här nedan.


 

  • Prata ihop er om hur lång tid ni vill se varandra i ögonen. Ni kan börja med en minut, två eller tre, fyra?

  • Sätt er bekvämt, på stolar eller mittemot varandra i soffan eller på sängen.

  • En person kan ansvara för att ta tiden under övningen. På så sätt behöver ni inte fundera på om ni är klara snart eller om ni har suttit för länge och kommer att missa något ni ska iväg till senare. Det hjälper oss också att slappna av och inte behöva känna ovisshet inför hur länge en övning ska pågå, om vi vet ramarna.

  • När ni satt er bekvämt - börja gärna med att blunda och andas in i din egen upplevelse. Hur känns det i din kropp? Känn lite på dina känslor och se vilka tankar som kanske susar runt. Andas ett par andetag till, där du möter dig själv.

  • Efter några andetag, kan den av er som ansvarar för tidtagning starta timern och mjukt säga att ni kan öppna ögonen. Så möts ni med ögonen öppna inför varandra.

  • Om impulsen att prata kommer, notera den - och försök att vara kvar i tystnad. Om den du möter börjar prata, utforska om du ändå kan stanna i tystnad och med närvaro i blicken.

  • Ta stöd av ett lite djupare andetag, en mjukhet i axlar och mage.

  • När timern ringer, stäng av den och stanna i tystnad. Ni kan prova att tacka varandra med bara era blickar. Kanske med en hand över hjärtat.

  • Sedan stanna upp och blunda, ta några andetag in i din egen upplevelse igen. Ankra in med dig själv.



 


Ni kan absolut dela några ord om hur det kändes, efteråt. Och gärna göra meditationen igen, för att utforska hur den känns från gång till gång.


Berätta gärna hur du upplevde meditationen och testa den med olika människor i din närhet. Eller kom med på något av det jag skapar här på Akka & Energiakademin, så utforskar vi hur mötet med dig och någon annan kan få bli en djup och nära meditation.


Ta hand om dig!



Tove Eloa Socionom & eldprästinna tove@akkameditation.se 0739-136331 www.akkameditation.se

bottom of page