top of page

Ljusmeditation för inre vila & fokus

Adventstider och nu precis i dagarna är det också Lucia, den 13 december!


Den här dagen får jag alltid en extra känsla för just gåvan i att komma med ljus - till oss själva, till varandra, till världen!


Idag vill jag tipsa dig om en mjuk och enkel meditation att göra, just med fokus på ljus.


Det är en tantrisk meditation som kallas för candle gazing, trataka meditation eller tratakum meditation.
Känslan den här meditationen ger, kan litegrann liknas vid känslan att sitta vid elden. Närvaron, kraften, vilan, energin av liv och transformation.


Att med ögonen rikta totalt fokus på en punkt är återkommande i flera tantriska meditationstekniker. De kan dels sägas handla om just fokus och att låta sinnet stilla sig, men även om att djupna I kontakten med både dig själv liksom det, eller den, du har framför dig.


 

Första gången jag själv gjorde meditationen var som avslutning på en ganska fysiskt krävande kundaliniyoga, vill jag minnas. Det var helt fantastiskt att sjunka in i ljuset och låta sinnet vila, medan lågan flackade där framför.


Känslan den här meditationen ger, kan litegrann liknas vid känslan att sitta vid elden. Närvaron, kraften, vilan, energin av liv och transformation.

Meditationen stärker kontakten med tredje ögat, pannchackrat. Det relaterar till ditt inre seende, intuition och inre visdom (med det sagt: det finns flera chakran som hör ihop med dessa teman på sina olika sätt).


 


Gör såhär:


 • Tänd ett långt ljus, gärna ett helt i stearin och inte paraffin. Stearin är renare, mer miljövänligt och också mer hälsosamt för oss att andas in luften medan det brinner.


 • Sätt dig i en meditationsposition som du kan både vara aktiv och avslappnad i. Det kan vara en sittande lotusposition på mattan på golvet, eller på en stol med ljuset på ett lågt bord framför dig.


 • Det är bra om du kan sitta på ett avstånd ifrån ljuset som gör att du kan ha en neutral hållning i nacken, medan du ser ljuset framför dig strax under ögonhöjd.


 • Svep gärna en filt runt kroppen, det är lätt att känna sig lite kall när vi går ner i tempo och kommer in i aktiv avslappning.


 • Andas djupa andetag, gärna med näsan både på ut- och inandning.


 • Försök ha ryggen rak och huvudet få sträva mot himlen, samtidigt som du känner kontakt med kroppen neråt jorden.


 • Händerna kan vila i ditt knä eller på dina knän.


 • Börja nu att rikta din blick på ljuset. Slut ögonen nästan helt - men lämna dem så pass öppna att du ser ljusets låga nästan suddigt framför dig.


 • Stanna kvar här, i några minuter upp till en halvtimme. Det enda du behöver göra är att fokusera på att stanna kvar med blicken på ljuset. Låta tankarna komma och gå som de vill - ditt fokus är på ljuset, på liv och kraft, transformation och närvaro.


 • När du vill avsluta meditationen, gör du det genom att andas in och sluta ögonen. Bakom dina slutna ögon kommer du att se eller kunna föreställa dig att ljuset syns även med slutna ögon.


 • Stanna gärna till med båda händerna över hjärtat, eller i bönemudra också med tummarna mot bröstbenet. Tacka dig själv och allt som gjorde det möjligt för dig att vara här, med dig själv, just nu.


 

Om du provar meditationen, vore det så fint att höra om din upplevelse! Du får gärna kommentera här eller skriva något i inläggen på sociala medier.


Dela också gärna vidare till en vän!


Med detta önskar dig en ljus och kärleksfull Lucia!


Tove Eloa

Akka Meditation ~ Energiakademin


~~~~~~~~~~~~~~~~

Följ Akka Meditation och Energiakademin på Instagram!


Comments


bottom of page