top of page

It only works if you do the work

De senaste dagarna har så många möten påmint mig om det här citatet, "it only works if you do the work".


Vid första anblick kan det verka självklart och helt rimligt för de flesta oss att vi behöver bidra själva till vår egen utveckling, förändrat mående eller livssituation. Att de inte kommer av sig själva, de nya upplevelserna - utan att vi behöver göra plats för dem. Vi behöver välja att aktivt agera på ett annat sätt, om vi vill få en annan konkret upplevelse inom oss och i våra liv.


Samtidigt, så kommer vi ofta på oss själva med att inte göra det vi vet att vi skulle må bra av! Hur kan det egentligen komma sig? I den här texten vill jag ta dig med på en resa genom begrepp som spritual bypassing, kontrollfokus, law of attraction och självkänsla!Klicka här för att se några exempel på vad som skulle kunna vara riktiga scenarion där vi inte gör det arbete, som vi kanske skulle behöva!


Spiritual bypassing & kontrollfokus

I den andliga svängen finns ett uttryck som kallas för spiritual bypassing. Det skulle i korthet kunna beskrivas som att vi mediterar eller affirmerar på det ljusa - samtidigt som vi undviker att möta det mörka. För mig ringer ofta en liten sådan klocka när jag hör om Law of Attraction lite för oreflekterat, eller om att affirmationer enskilt ska göra alla förändringar du ber om i ditt liv. Det perspektivet bygger på det psykologiska fenomenet "locus of control" eller på svenska: kontrollfokus. Kortfattat finns där två olika spår: det ena är att vi själva helt är ansvariga för allt som händer oss, allt vi upplever (internt eller inre kontrollfokus) . Det andra spåret är att vi inte har någon som helst kontroll över det som sker oss i livet, att allt ligger utanför vår kontroll (externt eller yttre kontrollfokus). 

“People differ in whether they feel they control the consequences of their actions or are controlled by external factors. External control personality types believe that luck, fate, or powerful external forces control their destiny. Internal control personality types believe they control what happens to them” (Champoux, 2011, p. 113).*


 


Tre exempel, där alternativ A ger exempel på ett yttre eller externt kontrollfokus. Alternativ B är exempel på inre kontrollfokus.

Du vill byta arbete. A. Du tänker att det händer om universum vill. Att om det är rätt, kommer någon att ringa dig och erbjuda dig en intervju. Under tiden fortsätter du att leva som vanligt, i väntan på att det - om det är menat, kommer ett jobb till dig.

B. På egen hand börjar söka upp verksamheter där du känner att det vore roligt att arbeta, skickar ett mail eller slår en signal - litar på dina förmågor och agerar också på dem. Kanske börjar du läsa en kurs parallellt med ditt arbete för att känna att du får inspiration och utveckling, kanske nya vägar till andra arbeten över tid.

 

Du vill träffa en kärlekspartner.

A. Du tänker att människan i ditt liv när det är menat, kommer att komma fram till dig på jobbet och be dig om en date. Samtidigt vet du att du jobbar nästan uteslutande med gifta personer och med intressen som inte riktigt är dina. B. Nyfiket och med öppna ögon ser du dig omkring, möter människors blick när du handlar mjölk, får kontakt. Börjar kanske prata med personen bredvid dig på bussen, anmäler dig till en kvällskurs och får möta människor med samma driv och intresse som du. Där hittar du någon som känns spännande att prata med, du frågar om hen vill mötas för en fika någon kväll.

 

Du vill känna dig mindre stressad.

A. Du bokar in dig på en kurs i stresshantering och deltar på varje tillfälle. Samtidigt tackar du ja till alla möten du blir tillfrågad att närvara vid på arbetet, trots att det betyder att du aldrig har marginal mellan dina möten. Du väntar på att din chef ska ge dig mindre att göra och tycker att stresshanteringskursen inte ger så mycket, samtidigt som du inte gör de övningar som föreslås dig. B. Du uppmärksammar att du oftare stressar från ett möte till ett annat. Du noterar att det får dig att bli trött, mer nedstämd och att du inte heller inte tid till det du behöver. Du tackar nej till alla möten som inte är prioriterade, bokar av egen tid i din kalender. Du skapar rum för vila på arbetet, tar en extra promenad på eftermiddagen och är noga med att träffa vänner där du fyller på med energi på kvällen. Du kommunicerar till din chef att du behöver delegera en uppgift, ber om hjälp att prioritera bland det som är kvar i kalendern.Som jag ser det, rör vi oss ofta längsmed någon form av skala eller rörlighet mellan de här två olika riktningarna, av inre och yttre kontrollfokus. Delvis beroende på vilka områden det handlar om - känner vi oss trygga i det område det gäller, har vi större chans att förändra.

 

Självkänsla Du som varit med på någon av mina cirklar, känner säkert igen att vi absolut mediterar med mantran ibland - och att jag själv älskar att vila i meditationen "Jag är lycklig, jag är ljus, jag är kärlek".


Samtidigt vet jag att det är fullt möjligt att meditera på lycka, ljus och kärlek - och samtidigt känna allt annat än kärlek till sig själv. Jag vet att det är möjligt att meditera in kärlek i hjärtat och i nästa stund komma hem till en partner där du tassar på tå för att du inte vet vilket humör hen är på. Eller att meditera på lycka samtidigt som hela din kropp berättar genom smärtor i musklerna, att du skulle kunna välja annorlunda - byta jobb, använda din energi på annat sätt, välja andra relationer.

För under att meditera på lycka och kärlek, har många av oss lager av sorg, smärta och kamp. Det kan vara kampen att inte känna sig alls värdefull, tro att vi måste anpassa oss till andra och ta smulorna av uppskattning från en vän eller partner och tolka det som helig kärlek. Eller att tro oss tvungna att prestera 100% varje dag och aldrig säga nej till ett möte, för att inte riskera bli sedda som inkompetenta, ovärdiga - eller kanske framför allt känna de känslorna inför sig själv. Genom att då meditera på lycka och kärlek, kan vi inbilla oss att vi ju övar på att känna mer kärlek i just den här situationen - kanske tills personen vi möter har förändrat sig? Kanske får det oss att orka en stund till, trots att vi inte skulle behöva orka överhuvudtaget?


 

Absolut kan stunder av meditationer med fokus på affirmationer och att önska in mer av det du längtar efter, vara genuint livgivande och inspirera till förändring! Det är jag helt övertygad om, för egen del! Dessutom är det en ofta välkommen vila ifrån kamp, att längta och önska - vilket vi måste få uppleva som människor! Så, att gå in i de meditationerna - och själsligen påminna sig om att den platsen existerar inom dig. Att du Är de kvalitéerna, att du Är ljus, kärlek och lycka - i grunden. Det är fantastiskt!


Men om vi avstår att dyka in i det som är våra sår i grunden, att gå rakt in i mörkret och möta det, så avstår vi också att genuint kunna läka och leva. Det är som att mest vilja titta på blommor på ängen, utan att vilja kännas vid att blommorna har rötterna djupt nere i jorden - där det är kladdigt av sand, lera och jord, vatten, blandat. Att de delarna såklart behövs, för livet att hända.


Och vi behöver inte enbart tänka och känna, vi behöver också göra annorlunda för att få andra resultat och också kunna uppleva andra känslor och tankar. Tursamt nog, så är vi ju dock inga blommor, du och jag! Även om vi också är del av naturen, så har vi människor ändå den förmågan att kunna flytta oss ifrån en växtplats till en annan, där vi skulle kunna må bättre. Så om du för en stund skulle vara den där blomman på ängen:


Om du trivs på ängen: stanna där! Lev där! Om du tycker att det blåser för mycket på det öppna fältet, kanske vill du hellre bo i skogsbrynet med lite skugga av träd?
Om du tycker att krukan du just nu bor i, den som kallas relation eller arbete, känns trång. Hur skulle krukan som du vill flytta till, se ut? Eller vad behöver du fylla på med i din kruka idag, för att den ska få kännas näringsrik och levande för dig? Eller, kommer du på dig själv med att bära vatten, starta växtbelysning och ge näringspinnar dag efter dag - trots att jorden faktiskt kanske inte är rätt för dig?


Det finns så mycket mer att säga om så många fler saker, såklart. Som alltid!

Men jag hoppas att de här raderna idag, kan få landa hos dig och ge dig inspiration att kanske göra något annorlunda - idag, och imorgon. Dagen efter det. Något litet - något stort. Det spelar ingen roll - men att göra, att ta ett steg i taget till att skapa mer av det du önskar i ditt liv. Det är rikt. Hör gärna, gärna av dig med dina tankar om det här inlägget till mig. Det vore så fint att höra hur du ser på det här! Eller om du tycker det känns svårt att förändra något i ditt liv - maila mig, eller boka in tid för samtal? Det är ofta svårt med förändring - annars hade vi redan gjort det! Vi kan så mycket mer än vi gör, hjälpas åt. Att stötta varandra i de förändringar som vi vill leva. Med en önskan om att du gör dig en fin dag, idag!

Tove Eloa Socionom & healer tove@akkameditation.se

Comments


bottom of page