top of page

Planera för energi - först!

Nu ska vi snacka lite kalender och planering! Vad har det med meditation och inre hälsa att göra? tänker du kanske då. Men - jag tror du som är här, såklart gör kopplingen till energi, lust och vila som en viktig, viktig del att öva och öppna för på här på jorden.


Om du tar en snabb koll i din kalender på mailen eller datorn, hur ser det då ut med dina bokningar?


Innehåller jobbkalendern fem-åtta möten på en dag? Noll pauser emellan? Skärm hela tiden? Blockad tid för "att-göra"-aktiviteter? En att-göra-lista utspridd på fjorton platser över kontoret, eller hemmakontoret, nuförtiden? Post-it-lappar, A4-ark med punkter, en app i mobilen och ett dokument på datorn, för "kom ihåg - viktigt!".


För att sen kika på din privata kalender, om du har en separat för det. Hur många kvällar är det aktiviteter modell träna gruppass, styrelseuppdrag, barnens aktiviteter, handla, städa? Om du orkar göra något alls, efter intensiva arbetsdagar?


En fråga att utforska: när har du planerad tid till DIG och till att FÖRST fylla på med det som ger dig energi, glädje och återhämtning?

Inom lyckoforskning och positiv psykolog vänder man på hela steken - från att göra så som normen säger oss, att "arbeta först och få lön sedan" och "först jobba, sedan ha kul!".


Istället kan vi alltså vända på det hela!


Skapa rum för lekfullhet, vila och kreativitet först!

Om du letar efter skäl att helt enkelt värdera upp tid med dig för din skull - då har du nu hittat skälet!


Om du behöver ännu några argument till varför du kan (och gärna bör, om man nu ska "borde" kring något alls) behöva tänka om och planera in energi och glädje före arbete/mer krävande uppgifter:


  • Genom att ge dig själv förutsättningar för vila och återhämtning blir du mer hållbar och får mer kontakt med inre röst och längtan.

  • Genom att skapa rum för glädje och skratt, blir du faktiskt mer kreativ! Ett tips på ett klipp som ganska enkelt förklarar det här fenomenet, hittar du på TV4 när Henrik Fexeus gästar Nyhetsmorgon.Några av mina egna, bästa tips för att skapa rum för just glädje, energi och vila är att


  • Se över och aktivt välja vad jag vill avstå för att möjliggöra mer rum till det som är viktigt, i mitt hjärta.

  • Börja med att planera in egen tid, när jag ser över veckan som kommer. Vad som sedan behöver ske den tiden, är öppet att känna in just då.

  • Meditera och inom mig bjuda in frid och kärlek i hjärtat, att återkomma till värme och vänlighet till mig själv och till det som pågår i livet. Det om något, ger en viktig inre vila och ro. Där den inre rösten är hård och dömande, finns sällan stora rum för glädje och lekfullhet - därför är en så viktig del av det här temat, att läka, mjukna och bearbeta.

  • Dela stunder av det som ger glädje, med vänner och familj. Jag älskar till exempel att vara vid havet, elda och bada kallbad. Ibland vill jag göra det ensam, men jag uppskattar verkligen också att dela stunden med vänner eller familj! Win-win!


Min förhoppning är att du hittat påfyllnad och får inspiration av det här inlägget. Dela gärna med dig av dina tankar i ett mail till mig på tove@akkameditation.se Berätta också gärna hur du gör, för att att skapa tid med dig och om du fått öva på att skapa det rummet!


Varma, varma hälsningar

Tove Eloa Öberg

Socionom & healer Akka Meditation & Popcornpodden

Commentaires


bottom of page