top of page

En guide till orakelkort

För en tid sedan skrev en av er fina Akkisar till mig, en fråga kring hur man kan tänka kring att använda orakelkort. På den vägen är det - jag samlade ihop några fler frågor och här kommer svaren i bloggform!


"Hur ska jag tolka kortet jag får, jag känner inte att jag förstår det?"


"Hur vet jag att jag tolkar rätt?"


"Jag använder korten vid minsta lilla jobbig känsla. Går till korten för guidning. Hur sunt är det? Kommer jag bli emotionellt beroende av dom nu, vart drar jag gränsen liksom?


Korten är också något av det återkommande i alla cirklar med Akka, sedan start. Det har kommit att bli helt otänkbart att ha en cirkel utan korten - det har ni varit tydliga med, eller hur..? Det är något med bryggan mellan det logiska sinnet och det mer intuitiva, som korten hjälper oss att få kontakt med. Låt mig börja ifrån början!Vad är orakelkort?

Med orakelkort menar jag alltifrån änglakort, gudinnekort, abstrakta bilder av natur och väsen - korten kan ta sig många olika uttryck. Personligen har jag "bara" tre olika kortlekar, som jag går till i olika frågor beroende på känsla.


Orakelkort för mig handlar om att be om vägledning och lyssna inåt - få ett stöd i bilder och symboler, att förtydliga den riktning som behöver förstärkas i mitt liv eller i en viss situation.

Du har säkert också hört begreppet tarotkort? jag har själv ingen traditionell tarotkortlek hemma och vill därför inte uttala mig mycket om just tarot - har du nyfikenhet på det, tror jag det finns andra som förklarar det bättre.


Hur ska jag tolka kortet jag får, jag känner inte att jag förstår det?

Jag tänker att vi människor förstår det vi är redo att förstå - möter det vi är redo att möta. Själva grunden i att de flesta av oss emellanåt behöver stöd av en neutral part, så som en coach, terapeut eller motsvarande - handlar ju till stor del om att få stöd att gå igenom våra egna föreställningar och få ett stöd, att bryta igenom till andra perspektiv.


Om du får ett kort som inte riktigt blir tydligt för dig - meditera med det. Bjud in att få ökad förståelse för kortet och dess gåvor till dig.


Ett litet obs på vägen är dock - vill du hitta lösningar som "passar dig", eller är du öppen för att lyssna på även de svar du inte egentligen vill ha? Om du tar kort, är min starka tanke att du behöver vara öppen för att lyssna på svaret, även om det betyder att du får ge upp din ursprungliga tanke och så att säga "ha fel". Hellre må bra och växa i kärlek, än att ha rätt och hålla fast vid tankar och mönster som inte längre är funktionella och tjänar dig eller andra, på bästa sätt.Hur vet jag att jag tolkar rätt?

Det vet vi kanske aldrig? Eller så vet vi alltid? Det här är en fråga som för mig hör ihop med en större dimension av hur mycket makt och påverkan du och jag som individer har, på ett större plan. Min inbjudan till dig i den här frågan, är att för det första bara be om vägledning för din egen del. Det är viktigt.


Du och jag varken kan eller ska ta över ansvaret från andra människor - var och en har sin egen kraft att leva och sin egen resa på jorden. Det du har att hantera, är dig själv och ditt mående, ditt liv, dina mönster och ageranden. Där kan du absolut få stöd i korten, som ett hållande.


Om du har den här utgångspunkten, är det också ganska låg risk för negativa konsekvenser om du "tolkar kortet fel". Basen för mig handlar också om att korten alltid vill väl - för mig är det här en övning om att bjuda in till Kärlek, Frihet och Frid - som i alla andra frågor som rör livet.


Jag använder korten vid minsta lilla jobbig känsla. Går till korten för guidning. Hur sunt är det? Kommer jag bli emotionellt beroende av dom nu, vart drar jag gränsen liksom?

Det här är en fin fråga - jag tror också att många kan relatera. Det är såklart svårt att svara på vad som gäller för person till person, men på ett generellt plan tänker jag såhär:


Om du ser att du går till korten när du har en jobbig känsla - och har korten som en medveten strategi för att lyssna inåt - vad fint!


För många av oss är det svårt att gå till en stilla och tyst meditation när vi har oro/stress/ångest i kroppen och sinnet. Att använda korten eller andra tekniker för "aktiv meditation" som kopplar på flera sinnen, kan vara stressreducerande.


Om du går till korten för att fly undan känslor och undvika att gå till kärnan av varför den jobbiga känslan finns där, kan det vara värt att också spana på fler strategier för känsloreglering och balans. Skrivande meditation, shaking meditation, mantra, tapping, sharing, naturkontakt, beröring, dans - det finns många sätt!

Själv drog jag tidigare kort i princip dagligen, i olika livsfrågor som for omkring i mitt sinne. Idag är jag i en fas där jag går till korten betydligt mer sällan, där istället andra sätt att vara i närvaro och att lyssna inåt, är mer levande i mig. Med det sagt, så händer det att jag drar kort - senast var på nyårsafton. Då valde jag att i en meditation och ceremoni, dra ett kort som vägledning inför det kommande året. Vad ville det högre ge mig för gåva, att ha med som medresenär, under det kommande året?


Hur har du det i din kontakt med korten?

Kommentera gärna inlägget!Följ gärna bloggen för uppdateringar. Jag berättar i kommande inlägg även mer om de änglar jag arbetar med, liksom gåvor ifrån gudinnorna genom just de korten!


I närtid kommer också nya inlägg om stress och trauma - om varför trauma uppstår, en del om den polyvagala teorin (missa inte!) och om olika tekniker för att läka nervsystemet. Genom att gå med i mitt community här via websidan (länk längst upp på sidan!) missar du aldrig ett inlägg - avisering kommer automatiskt via appen!


Ha en fin dag, vart på jorden du än är! Tove Eloa Öberg

Socionom & healer

Commentaires


bottom of page