top of page
Skribentens bildTove Eloa Öberg

Oro och ångest.

Tankarna susar, pulsen slår i bröstet, magen bränner eller isar, händerna darrar. Känslorna far runt, hjärnan kokar och du svämmar över av intryck. Sömnen störs, vaken tid är svår att hantera - kanske finns stunder av lugn, när du lyckas distrahera tankarna, eller stunder då du får sova i fred? Det som förut tycktes lätt, har börjat bli svårt - att kunna tänka i flera led, tänka klart, blir istället dimmigt och diffust. Känner du igen dig?


Oro och ångest är i grunden helt normala reaktioner på när vi människor upplever svåra händelser i livet. Det kan handla om förluster, separationer, att någon nära blir sjuk, eller en själv.


En del av oss kan reagera inför en muntlig presentation, eller inför första dejten. Andra upplever det smärtsamt svårt att åka kollektivt, gå på bio, handla en fredag eftermiddag... Listan kan göras lång och varje person kan ha sin helt egna upplevelse av vad som ger påslag, inombords och fysiskt. Det här är på inget sätt en komplett bild kring ångest - mer en introduktion och en vilja att skicka med dig som behöver, några varma förslag att ha med på din resa framåt. Ångest är nämligen vanligare än vad många tror - och det kan ge stor påverkan på din livskvalitet - och är ett ofta missförstått tillstånd. Men så många som var tredje kvinna får någon gång i livet en ångestsjukdom. För män är motsvarigheten ungefär var femte. Alltså inte att ha inslag av oro eller ångest då och då - utan faktiska ångestsjukdomar så som panikångest, posttraumatiskt stressyndrom eller ångestsyndrom, för att nämna några.



Om du upplever oro och ångest på ett sätt som blir svårt för dig att leva med, vill jag skicka med några olika saker på din resa!


- Andas.

Genom att mjukt rikta fokus på dina kroppsliga förnimmelser - så som att känna kontakten av tumme och pekfinger, eller att känna hur andetaget får sjunka hela vägen ner i magen - kan vara sätt att rikta fokus på en sak i taget. Nu och här - inte sen, inte "där borta" - där borta där oron får fäste, än mer. Försök gärna att andas lika långt på inandning, som utandning. Sedan kan du lägga till att pausen mellan din in- och utandning, kan bli lika lång, som pausen innan ditt nästa andetag. Exempel: andas in på fyra sekunder, håll andan i fyra sekunder, andas ut i fyra sekunder, håll andetaget stilla i fyra sekunder. Upprepa.


PS. Här vill jag verkligen be dig komma ihåg, att du kan uppleva obehag om du riktar fokus på fysiska förnimmelser som andetag eller puls när du upplever oro, stress och ångest. Men! Prova att tänka, att din kropp är frisk och reagerar på ett sätt som den är skapt för att göra - flykt! - trots att den inte alls behöver fly, just nu. Försök att separera dig ifrån tanken på att hjärtats slag är något dåligt med - tvärtom, din kropp är stark, och har just nu fått information (om än felaktig) om att behöva skydda dig. Genom att tänka såhär, kan du hjälpa ditt nervsystem att lugna ner sig.


- Skifta perspektiv.

Det är viktigt att komma ihåg att ångest inte är farligt - även om det kan kännas så. Kroppen reagerar, och överreagerar - på något, vilket ger sig till känna även i fysiska uttryck. Genom att rikta fokus på något helt annat, kan du hjälpa ditt system att bryta ångestspiralen. Förslag: minns du smaken av jordgubbar på stranden i somras? Kommer du ihåg den där semestern där du såg en vacker solnedgång? Den där gången när du väntade på bussen och snön blåste i sidled mot dina kinder? Vad som än fungerar för att bryta fokus - skifta perspektiv från tankens eventuella drama. Det kan vara mer hjälpsamt än du kanske anar, att bryta tankemönstret!


- Vid behov: sök hjälp.

Kämpa inte i onödan. En riktigt fin kärlekshandling till dig själv är att ta hjälp - ensam är inte stark. Kanske behöver du mer kunskap om vad det är som händer i kroppen, rent fysiologiskt? Kanske vet du vad som ligger bakom din oro, kanske behöver du reda ut lite mer kring orsakerna? Information och kunskap är en viktig nyckel till att skapa hanterbarhet i livet - på websidan 1177.se finns alltid väldigt bra, faktagranskad information. Du kan också ringa 1177 vart du än bor, för rådgivning. Ibland kan det behövas medicin, för att hjälpa kroppen till en balans där du slipper kämpa mot något helt i onödan. Dessutom finns det idag effektiva behandlingar mot ångesttillstånd. Meditation, medveten närvaro, kan vara en fin väg eller ett komplement, men många blir också hjälpta av olika typer av terapi.


- Kom ihåg: det blir bättre!

Den här är viktig! För visst är det så, att när det känns kämpigt, kan det kännas som att det alltid kommer att kännas just såhär? Men nej! Ljus i sikte - det finns hopp. Och genom att du har läst det här, har du bidragit till att kunna både ge dig själv hopp och kunna sprida det vidare till någon annan, som behöver, när du minst anar det. Inte minst genom att ta bort stigmat och skammen som många ännu upplever när det gäller psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.


Våga dela, våga prata! Det är viktigt!


Med detta önskar jag dig en fortsatt fin helg. Själv ska jag få gåvan i att imorgon gå in i en egen ceremoni, där jag själv inte guidar. Det ser jag mycket fram emot! Mer om den, en annan gång.


Sedan guidar jag ju Ceremoni för tacksamhet, den 3 december - sista gången i lokalen på Orionskolan. Vore så fint att dela stunden med dig! Boka gärna, här via hemsidan!


Allt gott!

Tove Eloa

Socionom & kristallhealer

Comments


bottom of page