Om livet - hälsa & lidande

Hej! Nu var det några veckor sedan jag valde att dela något blogginlägg. Livet har pågått, med allt vad det betytt i form av penicillinkur för sonen, diverse vinterbakterier för både honom och mig - däremellan en smula vila och lek, jobb och vardagsliv! Mitt i det - som vanligt - månen, meditationen, stenarna och naturen. Mina bästa recept för LIV och ett liv som jag mår gott i. Och för att inte göra en sån där vacker social-media-bild som inte riktigt stämmer hela vägen, så ska jag också tillägga - alla timmar tolvsteg! En daglig praktik, även det!


Som du kanske vet, är jag ju som en av många andra på jorden, en beroendeperson som lever i tillfrisknande. Det är en av mina absoluta basplattor i byggnationen, som jag kallar livet och "mig själv", att ägna tid och energi till tolvsteg. Med det sagt: det är en andlig värld, det där stegandet. Och andlighet, det är ju där jag lever i kontakt som bäst, med det högre och med min intuition - i mötet med dig. Det är viktigt - att var och en av oss på jorden, får hitta sin väg att leva ett gott liv. Ta de hjälpmedel som finns till buds!


Men, idag vill jag skriva lite extra om hälsa. Och jag vill skriva om lidande.


Som människor är det ju så, att vi genom att komma till jorden, signat upp för både lust och lidande, lärande och växande, njutning och sorg. Ändå är det ju så, att de allra flesta av oss allra helst hänger i de sköna hängmattorna, där någon ger fart lite lagom, en lätt bris i ansiktet, en liten kuliss av träd i bakgrunden... Få av oss väljer med flit, att hängmattan ska släppa ifrån fästet och braka rakt ner i marken - med storm vinandes runt öronen...


Du har säkert läst någon gång, att Hälsa är mer än frånvaron av sjukdom. Så vad betyder det, egentligen? En fin start här, kan ju vara att reflektera några minuter - vad är hälsa för dig?

Är det att vara frisk, stark, kry? Att ha goda relationer? Att äta det kroppen jublar över, att kunna knyta skorna utan att få ont när du böjer dig ner? Att vakna utan oro i kroppen? Att känna nyfikenhet inför vad dagen ska ge? Att slippa migränmedicinen? Listan kan göras lång - och det är få teman, som är så komplexa som hälsa. Det finns många dimensioner inom hälsofältet. Sånt som fysisk hälsa, social hälsa, sexuell hälsa, psykisk hälsa och existentiell hälsa (de två sistnämnda är mina absoluta spetskompetenser) tillhör samtliga underrubriker till hälsa som helhet.


Men, lek med tanken att du lever utan kroniska sjukdomstillstånd, gott psykiskt och mentalt mående. Du har ett nätverk. Du har en god sexuell relation, med dig själv eller med partner/s. Kort sagt: allt du behöver. Ändå mår du inte bra... Eller, du kanske har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Låt säga en bipolär sjukdom, en blodcancer du går under behandling för, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning - samtliga nämnda med påverkan på din dagliga livsföring, mest sannolikt. Ändå, upplever du att livet är meningsfullt, hanterbart och till i alla fall största delen gott!


Hur kan man då förklara dessa fenomen - att det inte är så svartvitt? Antingen är man väl frisk, eller sjuk? Ja, som du kanske anar - så finns det ju flera förklaringsmodeller här på jorden. Människan som fenomen, är ju sällan svartvit, ho