top of page

Menings-stressad?

Nyligen läste jag en text om att uppleva meningsskapande som stressande. Ungefär såhär: "måste jag verkligen behöva hitta mening med den här gråa mellanmjölksmåndagen med? Kan den inte bara få vara gråmulen måndag?". Jag vill säga: Jaaa, det får den tamejfan, gråmula på! ⭐ Hur mycket jag än tror på kraften i meningsskapande, så är en superviktig del av att vara människa att ~ inte ~ alltid känna yeah och wow inombords. Ibland är det tufft, tråkigt, utmanande, ångestladdat, oskönt. Just då kan det varmaste vi gör för oss själva vara att TILLÅTA att det känns som det känns. Låta det kännas igenom. Det om något är läkande. X antal stunder senare kan vi ofta (inte alltid) se tillbaka på stunden och tänka, ja - kanske fanns det någon mening i det där ändå.


Mellanmjölksmåndagen bidrog med ett arbete att gå till, en kollega att ta en kaffe med, en morgon att vakna till. Ändå något. Men - det finns också de gånger som vi människor tenderar fly in i meningsskapande för att undvika känslor kopplade till utmaning. Som det där med när en av mina brorsor gick bort hastigt, oväntat och traumatiskt i ett våldsbrott för ganska många år sedan. Genom att tillskriva det som hände mening, hittade jag en överlevnadsstrategi. Jag kan också se många meningar med sådant som följt efteråt, genom val jag har gjort i mitt liv - påverkad av hans död och orsaker till att det hände som det gjorde. Länge sa jag, och menade då verkligen, att jag inte skulle önska det "o-hänt", jag tänkte att det vore som att säga - att då önskar jag bort det meningsfulla som krisen, lät växa fram i mig. Men, det tar ju inte bort sorgen, krisen, förlusten av min bror och alla de sorger som följer som pärlor efteråt, av det som inte blev och av att livet blev färgat av trauma.


Och trauma vill släta över, överleva, säga "det var inte så farligt, det som inte dödar det härdar" (oh vad jag önskar att vi slutar säga så! Det som inte dödar, det får oss att stänga ner, bli reaktiva, rädda, slutna). Först när jag kunde tillåta mig att säga och känna, jag önskar att det aldrig hade hänt, började jag läka på djupet. ~ Vad vill du läka? ~


Välkommen att kontakta mig om du vill veta mer om mina tjänster, så som samtal & cirklar liksom företagsuppdrag inom inre hållbarhet.


Ta hand om dig!


Tove Eloa

0739-136331

tove@akkameditation.se

1 Comment


Jessica Johanson
Jessica Johanson
Dec 03, 2021

🙏 mycket klokt! 🙏

Like
bottom of page