top of page

Livsbalans - hur?

För en tid sedan lovade jag att skriva ett inlägg om hur det är möjligt att hålla närvaro och balans genom arbetsdagen, särskilt för den som arbetar på distans.


Sedan hände livet - ni vet, det där när allt dyker på en samtidigt? Det där fenomenet när du tror dig ha en plan, läget under kontroll (vad det ens är). Och vips, så skapar universum helt andra saker att förhålla sig till och diverse andra priolistor än den du själv skrivit. Så: jag styr om - närvaro i distansarbete är förvisso väldigt viktigt och jag har en hel del att säga på området, tycker jag. Men livet är ju så mycket mer än distansarbete och arbetstid.


Så idag vill jag skriva något om det här med livsbalans att välja varje dag, nu och här, att skapa fina stunder för dig själv - oavsett vad livet just nu ger dig.

Om du och jag har följts åt en tid, så vet du kanske att jag utöver arbete på deltid, driver det här magiska företaget Akka Meditation där Popcornpodden med tiden blivit en lekplats som gränsar mellan fritid och företag. Utöver det - eller snarare som grund i livet - är jag ju också mamma och har min son på halvtid, som bas. Jag är en person som älskar att skapa kreativt, som njuter ganska intensivt av allt jag är i och som också kan känna avgrund när känslor av det tyngre slaget, behöver få kännas igenom.


För mig är ingången till livet att livet händer för oss. Det är min starka, starka tro och grund till att leva som människa. Livet vill mig väl, livet vill ge lärande och växande.


Med det sagt, så kan det lärandet och växandet ge jordens växtvärk i själen.

För i ärlighetens namn - inte känns utveckling alltid härlig?


Kris och utveckling, är ju bland annat namnet på en bok som en fantastisk man skrev för många år sedan (Johan Cullberg, en av mina idoler som ju dessutom gästade podden tidigare i år). Kris ger utveckling - krisen är en portal in i växande och nyorientering, om vi vill och förmår - kanske med stöd utifrån.


Så när livet susar, just då kan det vara lätt att hamna i loopen "sen när det här är över, då ska jag få ta hand om mig själv". Känner du igen dig? I så fall är du i gott sällskap med väldigt många av oss andra!


Det skulle kunna låta såhär:


"När det har lugnat sig på jobbet, då ska jag få ta det lite lugnare om dagarna."


"Sen, när min partner mår bättre, då ska jag få resa iväg med mina tjejkompisar igen."


"När jag har ett riktigt bra sparkonto, då ska jag unna mig något fint."

Jag är här för att säga: du får ta hand om dig NU. Du får må bra NU.


Skala ner de där kraven som du kanske omedvetet satt upp, gränserna som finns där i en idé om att framtiden bär svaret på din stund, just nu.


Skala ner - med det menar jag:


Ta det lugnt på jobbet, idag. Om så bara fem minuter extra ett par gånger under förmiddagen och eftermiddagen, att göra något DU vill och mår bra av. Sen kan du gott köra på som du behöver - men inte "mer" för att du gav dig vila och lugn - tvärtom, njut av att du valde den tiden. Du är viktig.


Möt dina vänner NU, inte sen. Gå en promenad, ring upp på Zoom, berätta om din längtan och din lust till vad du skulle önska leva mer av - eller vad du sörjer just nu, som inte blev eller som är. Våga öppna för sårbarhet och bjud in, till ett möte.


Omdefiniera vad som är "något fint" och om det måste vara "något dyrt". För dessutom: vad är din definition av ett "bra sparkapital"? Hur mycket pengar behöver du ha på banken för att känna dig trygg, på riktigt? En fin fråga att utforska. Istället för att köpa något just idag, kolla i köket: har du en olivolja eller kokosolja? Ge dig själv en stund av att unna dig en mjuk handmassage eller fotmassage, mjukt och kärleksfullt för bara, bara din egen skull. Det vågar jag säga, är en riktig rikedom.Vad vill du ge dig själv idag, som du just nu behöver?Njut av din söndag, din Lucia med ljuset som kommer i mörkret och bjuder in till att hitta ljuset inom dig.


Tips! Du som vill ha något att pyssla med till dagens luciafika, kan ladda hem arbetsmaterialet Vägar till inre hälsa och fundera över vad som ger dig mening, när du känner sammanhang och vad som är inre kontakt, för dig. En fin gåva att ge till dig själv, för närvaro och check-in med det som är viktigt i dig, just nu.


Varma hälsningar,

Tove Eloa Öberg


Comments


bottom of page