top of page

Höstens bästa (och gratis) hälsotips!

Varsågod! Idag ska du få det mest naturliga, helt kostnadsfria och mest kravlösa hälsotips som går att ge. Hur låter det? Låter det för bra för att vara sant? Kan det verkligen ge så mycket om det är gratis? Tipset är:


Ge dig själv tid i naturen.

Ut och sätt dig vid ett träd. Lyssna på havet. Klappa en sten. Lyssna på ljuden. Smaka på luften. För dig som bor med parker nära till: njut av grönskan. Stillheten.

Vila ögonen på himlen, i horisonten, en trädkrona eller sanden vid dina skor. Slut ögonen, lägg dig ner. Vila. Promenera om du vill. Sakta. Låt dig föras med, i vad som kommer till dig. Att naturen är en ursprungskälla till hälsa och läkning har ursprungsbefolkningar runtom på jorden alltid vetat och aldrig glömt. Många av oss i modern tid, har dock tappat kontakten. Glömt hur det känns att vistas och vara del av naturens vilsamma och samtidigt kraftfulla väsen. Det finns idag en hel del forskning på naturens effekter på oss, både i att vistas i natur och se på bilder av natur. Några dagar i naturen varje månad, bidrar till att stärka ditt immunförsvar, liksom att sänka kortisolnivåer - bland mycket annat. Dessutom är det många av oss som får kontakt med en varm känsla av sammanhang med något större, när vi vistas bland alla naturens träd, stenar, regndroppar, barr och kryp... Vill du ha några tips för en skön upplevelse i naturen? Här är några saker som jag tycker är bra att tänka på för att skapa en skön upplevelse av din stund!

• Klä dig varmt - att frysa är ju effektivt för att vilja åka hem ganska omgående. Ta med en extra tröja, skön jacka, shyssta skor. Fram med ryggsäcken!

Mitt bästa köp nånsin. Faktiskt. Skor som är sköna och låter mig gå ut i alla väder. Mvh Skogsmulle.

• Vatten och mat. Att vara ute behöver inte bli nån form av överlevnadstävling. Ta med en termos gott kaffe, nåt (gott) att äta. Krångla inte till det - frukt, hoummus på burk från ICA, riskakor, choklad. Blir förberedelsen hinder för att du ska ta dig ut: förenkla.


• Ensam eller tillsammans? Fundera lite på om du vill ha sällskap eller inte. Båda delarna är viktiga för oss - det är mänskliga behov att vara tillsammans men också få en egen stund. Känn på innan du åker, om du behöver det ena eller det andra, så kanske du inte behöver sitta vid havet och längta efter tystnad med en vän som visade sig behöva krissamtal. Du lär i så fall ha mer energi att möta det sen, senare.

Ensam tid i naturen! Bästa grejen, om det inte är med vänner som också gillar att dela både tystnad och ord.

• Barn! På temat ensam eller i tystnad - ta med barnen nån gång väl? Å minst en kompis till ditt barn. På med kläder värda lite väta (eller strunta i det), ta med eeextra mycket russin så det räcker till både dig och barnen. Skicka sen ut dem på lekäventyr (eller vad med själv). Lär dem tälja med kniv (ja, jag är allvarlig) och låt dem vara med och göra upp eld (ja, jag är allvarlig). Att ge sina barn gåvan att vistas i och vara trygg i naturen, är en av de saker jag är mina föräldrar evigt tacksam för. I ärlighetens namn, mest min pappas förtjänst, skulle mamma säga... Hur som helst: inget annan ger mig sådant lugn som att vara i naturen. Året om. • Sitt- eller liggunderlag. En bra idé är att ta med dig något att vila på. Prova att lägga dig och vila en stund, även när små regndroppar landar på din kropp eller snön börjar falla. Var nyfiken, se hur det känns. Kanske somnar du? Får tänka klart?

Ge gärna dina egna fina tips för att fler kan få inspiration till tid i naturen! Kommentera här i inlägget eller på Facebook. Dela också gärna, om du har någon du vill hjälpa ut i världen och ner i varv, till mer kontakt inåt och runtom. Varma hälsningar, Tove Eloa

2 Comments


Tove Eloa Öberg
Tove Eloa Öberg
Sep 13, 2019

Vilken vacker bild och varm text med kärlek till skogen 💚 Jag känner mig tacksam för att dela naturens magi med dig och att fler får möta kärleken naturen är, den ger sådan läkning och hemma-hörighet!

Like

nettohrn
nettohrn
Sep 13, 2019

Underbart inlägg och kunde nästan känna att jag var ute i naturen när jag läste 💚.


För mig är Naturen helt livsavgörande och utan den skulle jag inte vara där jag är idag. Naturen för mig är den som tröstar, ger energi, återhämtning och läker.


Jag brukar ha en särskild plats i skogen, dit jag återkommer för att bara sitta, tänka, äta min matsäck och uppleva de olika årstiderna. En plats som kan ge mig ett lugn bara jag tänker på den.


Like
bottom of page