top of page

Börja meditera!

I det här inlägget delar jag med mig av några olika ingångar på meditation, för dig som har funderat på att börja - eller kanske provat, men inte riktigt får till det.


Jag ger dig två olika meditationer att prova på - en i tystnad och en mjukt rörlig!

Första steget är ändå:

Varför vill du meditera?

Att börja med en fråga inåt - vad är ditt skäl till att vilja, vilken är din intention? Kanske vet du redan att du önskar hitta in i en plats inom dig, där livet är lugnt och du får vila en stund.

Kanske vet du redan att du vill meditera för att kunna posta på Instagram, en bild av att du skapat ett altare och unnat dig fem minuter i självkärlek?


Min önskan till dig är att du går in i meditationen med värme och vänlighet till dig själv. Jag önskar att meditationen ska få vara en av de platser där vi sluter fred med oss själva, ett av de rum där vi lämnar prestation utanför. Välj det som en kärlekshandling till dig själv.


Meditation har i flera tusen år bidragit till att stärka människors kontakt med det inre - att gränssätta tankens kraft på människan, att låta själen få en fin grogrund att växa i. Idag vet vi också att flera sätt att meditera har god evidens för motverkan på stress, ökad empati, bättre förmåga att lösa komplexa problem - med mera.


Meditation är också en väg in i att lyssna på universum - energier, kraft som vi hör när vi låter tankarna stilla sig. Intuitionen får lättare sin röst hörd, om vi tillåter oss att bli mottagare, rena från yttre distraktion.


Andra steget:

Välj hur du vill meditera.

Det finns många olika traditioner och läror kring meditation - jag kan inte räkna upp alla, och känner inte till alla för den delen, heller. I det här inlägget kommer jag ge dig några få, enkla förslag på meditationer jag själv uppskattar.


Fler meditationer och förslag på tekniker kommer i senare inlägg - du kan också få personliga rekommendationer i samband med samtal, meditation och healing enskilt med mig.


Grunderna i sittande meditation

I det här första stycket om grunderna, utgår vi ifrån enklast möjliga setting. Krångla till det så lite du kan - så lyckas du mer sannolikt.


Du behöver

 • matta, kudde eller stol att sitta på,

 • inledningsvis en lugn plats, där du får sitta relativt ostörd,

 • en timer (valfritt).


Stol eller kudde - välj det som är mest bekvämt för dig. Det finns strikta traditioner där en viss kroppsställning förespråkas - och det har sin poäng. Men i denna meditation kan du sätta dig bekvämt från början, och sedan ha intentionen att sitta kvar i samma position den tid du mediterar. Det är gott att försöka ha en rak och avslappnad hållning i kroppen - det hjälper energierna att få flöda friare.


Slutna eller öppna ögon, är en vanlig fråga. Jag brukar rekommendera slutna ögon - upplever att det ofta hjälper oss att vara kvar inombords. Men, många får också en fin upplevelse av att låta ögonen vara halvt öppna (eller helt) - prova dig fram. Försök ändå rikta fokus inåt, och kom ihåg att andas.


Varför ha med en timer? Min erfarenhet är att en timer kan hjälpa dig att inte förhandla med tiden. Om du har bestämt dig för fem minuter, och låter klockan berätta för dig när den tiden har gått - då kan du slappna av in i meditationen. Om du har bestämt dig för en timme, så kommer du förmodligen flera gånger på den tiden, vilja sluta. Timern är en kompis i sammanhanget - lita på plinget, och tills dess - var nyfiken.Så - ett första förslag på meditation är

Den helt tysta.

Precis som beskrivet ovan, sätter du dig och väljer en tid (eller går på känsla, såklart). Den enda instruktionen här är att sitta stilla och låta tankarna vara som de är.


Kroppen kommer att ge sig till känna. Om det kliar på näsan - se vad som händer om du låter bli. Om det pirrar i låret - se vad som händer om det får fortsätta pirra. Går det över? Djupnar känslan? Blir den oviktig? Var nyfiken.


Nyfikenheten är en fin ingång på dina tankar, den med. Vilka tankar dyker upp? Vilka vill dröja sig kvar, få dig tro att de är sanna? Vilka har du svårt att ta till dig? '


Här är tid att lyssna utan att värdera. Du är så oerhört mycket mer än dina tankar. Ge dig själv gåvan i att låta dem vara bara tankar, en liten stund. I den insikten bor det mycket frihet.Ett annat sätt att meditera är genom en

Beröringsmeditation.

Här är en meditation där du får öva närvaro och självkärlek både genom att lyssna på dina tankar - och att bekanta dig med din vackra kropp, genom beröring av dig själv. Jag vet att en del människor som får denna meditation rekommenderad för dig, får lite påslag och oro - får jag verkligen gå in i den här typen av meditation? Ja, det får du och det tycker jag absolut att du ska unna dig.


Du behöver

 • en mjuk ingång till dina egna tankar och din kropp

 • en trygg och vilsam plats

 • stearinljus och kanske musik om du vill (i min playlist på Spotify kan du hitta en del, lyssna igenom innan och lägg in de du gillar på en egen lista)

 • om du vill: en hudvänlig olja (t.ex kokosolja eller sesamolja), samt handduk


Välj om du vill sitta eller ligga ner, välj om du vill gå in i meditationen med kläderna helt eller delvis på, eller avklädd. Kanske vill du börja med att prova meditationen genom att beröra dina händer, i lugn takt? Eller så vill du upptäcka hela kroppen på det här sättet - som om det vore första gången dina fingertoppar nuddade din hud?


Vare sig du väljer olja eller inte, är det här en fin tantrisk meditation som bidrar till att öka känsligheten för din egen kropp och dess energi.


Kom ihåg att ta kontakt med ditt andetag - låt det grunda dig, jorda dig.


När du är redo, börjar du sedan att upptäcka händerna, med dina fingertoppar. Precis som din intuition säger till dig, låter du kroppen leda dig vidare genom din resa - du hedrar din impuls att fortsätta, eller att stanna, precis som du önskar. Du hedrar ditt nej liksom du hedrar ditt ja.


För många människor är den här typen av meditation otroligt välgörande och en ingång till att uppskatta kroppen precis som den är. Den där kroppen som många gånger har fått stå ut med våra hårda tankar och ord, som bär oss genom livet trots smärtor. Som har fått höra att den är vacker eller ful, som har bristningar av att ha burit barn, eller som aldrig fick bära barn.


I den här meditationen kan många känslor dyka upp - och alla får vara välkomna. Tillåt dig att stanna i de känslor du upplever, utan att hålla fast vid dem. Våga dig på att massera och upptäcka din mage, dina ljumskar, kanske nacken eller dina egna fötter. Vad väcker de olika kroppsdelarna i dig - hur är känslan, att få ägna tid till Dig?

Minns att tacka.

Vilken av meditationerna du än väljer, minns att tacka dig själv för stunden. Det är en viktig del av meditationen - att uppmärksamma och hedra att du valde tid med dig själv, utan distraktion. En handling av kärlek!


Vill du ha fler förslag på meditationer att göra, framöver? Håll då utkik här i bloggen, i närtid kommer inspiration för följande sätt att meditera:


 • Meditation med kristaller

 • Meditation mot stress

 • Mantra- och ljudmeditation

 • Naturmeditation

 • Skrivande meditation

 • Fler beröringsmeditationer


Dessutom kommer inlägg om ceremonier och ritualer! Gå gärna med i mitt community här på Wix (klicka på

), för att få aviseringar när nya blogginlägg dyker upp!


Dela gärna eller kommentera inlägget om du fann värde i något här, och välkommen tillbaka!

Tove Eloa

Prästinna

Socionom

Kristallhealer

Comments


bottom of page