top of page

Att leva meditation.

~ Kanske har du läst det här inlägget via Popcornpodden.se? Eller rentav lyssnat på poddavsnittet med samma namn?


Om inte - håll till godo!


För, tänk vad mycket spännande det finns att lära, leva och uppleva här på jorden!


Häromdagen insåg jag – att nämen vänta! Det här är ju verkligen min podd – liksom Akka är min firma - och min lekplats, här får jag ju skapa precis det jag vill.


Idag tar jag mig därför med glädje friheten att hålla lite låda på egen hand i Popcornpoddens tjugoförsta avsnitt. Du kan lyssna direkt via hemsidan här. Du hittar också avsnittet på Spotify och på poddtoppen.se eller där du helst lyssnar på podd!


Att få skapa ifrån vecka till vecka, inifrån mig – och i mötet med dig som lyssnar! Hur kunde något som började som ett skämt, bli något av det roligaste jag gjort och fått dela tillsammans med andra människor? Verkligen ett tack, till dig som lyssnar och hör av dig med dina reflektioner och nyfikenhet på det som händer i dig. Det betyder mycket att få dela resan!

Många människor jag möter bär en längtan efter meditation och även nyfikenhet på det där ordet ”energi”. Jag tror att många människor verkligen längtar efter att vara där, i stunden – inte fly den eller distrahera sig på olika sätt. För egen del har den här senaste veckan varit en enda lång, levande meditation. Så sent som förra fredagen åkte jag till en vacker plats på norra Gotland, för att leda en energiretreat för – och tillsammans med – nio kvinnor i cirkeln. En hel helg av att leda meditationer, energiarbete, naturkontakt, ceremoni och kreativitet! Två dygn av att djupdyka in i stillhet och energirörelse – svårt att ens förklara i ord.


Och kan vi det – kan vi förklara den stämningen för någon som inte upplevt den? Därifrån skiftet att gå tillbaka till en annan del av mitt liv – en viktig och fin del av mitt liv! Som handlar mer om möten, digitalt, att sitta i planera, följa upp, kolla på projektplaner, diskutera brukarmedverkan, kvalitet, utveckling, organisationskultur. Från två dygn av marinaden av närhet, intimitet, natur och kreativitet…!
 

  • Vilka rum har du som du får uppleva genom dina dagar?

  • Vad vill den här stunden ge dig? 

Måste meditation vara den tysta, i lotusställning på en kudde/matta? Eller kan vi leva meditation – uppleva varje stund vi är i som en chans och möjligatt få upptäcka det vi känner och tänker? Att leva meditation? Följ med i avsnittet, för några reflektioner om hur vi kan vända och vrida på, känna på, öppna för – i helt vanliga vardagssituationer! Så var det ju också det är ordet "energi". Hur förklarar vi ”energi” med ord?


 

Hur förklarar vi vad en glass är, för någon som aldrig har upplevt minusgrader eller smaken av smält vanilj på tungan? Hur förklarar vi värmen av en eld som strålar mot ansiktet, medan ryggen är sval av skugga och lite vind?

Energin i att sitta i en cirkel av kvinnor, män, människor. Där det är tryggt att vara hela, hela dig. Där du får upptäcka hela dig. Uttrycka hela dig, i ord, tystnad. Ingenting att korrigera, rätta till. Bara uttrycka. Vara. Bli lyssnad på, kanske för första gången. Sedd med värme. Där lyssnandet blir som en meditation. Där dina ord blir meditation genom din röst. Ja – mer än så, vet jag inte om jag kan förklara det. Men jag känner det i mig och jag önskar DIG att känna energin i dig, idag – vart du än är.

 

I avsnittet gör jag också en liten återblick till de två senaste avsnitten i podden. Det absolut senast (#20) handlade om psykossjukdomar. Du kan läsa mer om psykoser och om samtalet med Johan Cullberg, i det här inlägget! Avsnittet dessförinnan handlade om sorg och sorgens del i tillfrisknande från beroendesjukdom. Men! Sorgen är ju något som alla människor får ha med sig som följeslagare i livet, emellanåt. Därför är det en varm rekommendation att lyssna på avsnittet, oavsett hur du definierar dig som person. För, är det inte så att vi är många som har en tendens att springa ifrån de där lite mer utmanande känslorna, och tillåta dem? In och lyssna – och hör av dig med dina tankar efteråt, vettja! Därifrån, ska vi sedan gå till poddens nästa avsnitt – nämligen ett av två avsnitt som handlar om sexberoende. Vad är sexberoende? Hur kan det ta sig uttryck för män och kvinnor? Vi möter då Erik Sundby, verksamhetsansvarig för Diagnos- och behandlingskliniken Stockholm. Missa inte! Med det, vill jag önska dig en riktigt fin fredag och helg. Ta hand om dig, på det sätt som just Du behöver och vill. //Tove Eloa Öberg. toveeloa@popcornpodden.se

1 Comment


photo lab
photo lab
Oct 23, 2020

Med ämnet i åtanke vill jag dela min blogg om hur man korrekt fotograferar blommor. Jag förväntar mig feedback eftersom det finns mycket information om detta ämne https://fixthephoto.com/flower-photography.html

Like
bottom of page