top of page

7 sätt att stilla tankarna


Tankar - uppemot 50-75 tusen dagligen, far genom din hjärna! Inte undra på att många tycker det är svårt att uppnå stillhet i det inre - om det är vad vi siktar på, vill säga. Att få det tyst inombords. Kanske kan det istället vara så, att du hittar strategier att vrida ner volymen på tankar och känslor som ger dig upplevelsen av negativa bieffekter? Att de tar plats och utrymme på ett sätt som du inte mår gott av?


Men - ett första viktigt medskick. Tankar och känslor är i grunden konstruerade för att vi ska må väl - och undvika fara. Problemet är väl ofta det som uppstår, när tankar och känslor ger felsignaler på något som i grunden är tryggt - men trots det ger oss ett påslag.


Medskick med extra viktigt fokus är följande: om du till exempel befinner dig i en destruktiv situation eller relation - då är det mest hjälpsamma inte att stilla tankar och känslor, för att stå ut med att stanna. Istället är det tvärtom viktigt att hedra känslan och instinkten - och söka stöd, be om hjälp, lämna. Detta går inte att betona nog!


Så, hur kan man göra då - för att lugna ner systemet och skapa lite mer hållande om sig själv? Här bjuder jag på sju olika förslag för dig att prova på - var nyfiken, vad funkar bäst för dig? Alla de här teknikerna har basen i tantriska tekniker, shamansk tradition liksom min egna kreativitet.


  1. Andas och ljuda! Andas in genom näsan - ut genom munnen. Utandningen bör ta några sekunder längre tid, än när du andas in. In genom näsan - och när du andas ut, ljuda samtidigt. Ta gärna kontakt med hjärtchakrat, navelchakrat och i sin tur rotchakrat, genom att hålla händerna över dessa punkter, i tur och ordning.

  2. Skriva! Flödesskrivning är en återkommande metod jag praktiserar i de skrivande meditationer vi ofta gör som start och landning, i vissa av mina cirklar. Sätt en timer på 2, 5 eller 10 minuter och bara skriv. Bry dig inte om hur orden faller sig, hur grammatiken beter sig eller hur vackert det blir. Här behöver logiken inte vara hemma - bara låt flödet finnas. Det är en effektiv metod för att reducera oro.

  3. Krama dig själv! Ja - lägg armarna om dig själv och verkligen krama om dig, mjukt eller hårt. Att rent konkret, fysiskt hålla om sig själv, kan vara en varm väg till att lugna nervsystemet och visa självomsorg.

  4. Måla! Om vi här ovanför pratade flödesskrivning, så vill jag här prata flödesmålning - eller intuitivt målande. Här är uppdraget enbart att måla på känn - utan mål och utan att det ska bli vackert. Genom att tillåta penseln gå, eller fingrarna om du vill måla med händerna, kan du få uttrycka vad det än är som dyker upp.

  5. Lägg dig mot marken! Mycket riktigt - platt mot marken. Gärna med magen mot Moder Jord, handflatorna platta mot hennes yta. Här kan du låta hjärtat gå i kontakt med hennes hållande energi och tillåta att släppa det du behöver, till jorden. En rekommendation är också att viska ut i världen, vad det är du har på hjärtat.

  6. Skrik i händerna! Ibland är det bara så enkelt som att något behöver få uttryckas ordentligt i ljud! Och ibland är det ju också så, att vi har grannar som inte är vana med att vi skulle börja skrika rakt ut. Jag vill förvisso välkomna alla känslouttryck - mod är fint! För dig som tror på att det blir av på ett lite mer sannolikt sätt, kan jag rekommendera dig att kupa dina händer och sätta mot munnen - och skrika. Japp! Testa. Du ska se, att det är ganska härligt.

  7. Dansa! Kroppen är en endaste stor skattkista av stöd i känslolivet. Här kan du hämta hem trygghet och grundning - och ibland också få tag i gammalt som vill till ytan. Så här är uppmaningen att lyssna på kroppen och hedra hur den vill röra sig. Tyst eller till musik - prova olika typer av musik, högt, och invänta din nästa impuls!


Så - sju olika sätt att vara med dig själv och vrida ner volymen. Tack för att du har läst hela vägen hit!

Om du gillat vad du läst, får du himla gärna dela inlägget i ditt flöde! Det vore en stor gåva, att få bidra till att fler hittar sina egna sätt att ta hand om sig själva.


Allt gott! Tove Eloa


Comments


bottom of page