7 sätt att stilla tankarna


Tankar - uppemot 50-75 tusen dagligen, far genom din hjärna! Inte undra på att många tycker det är svårt att uppnå stillhet i det inre - om det är vad vi siktar på, vill säga. Att få det tyst inombords. Kanske kan det istället vara så, att du hittar strategier att vrida ner volymen på tankar och känslor som ger dig upplevelsen av negativa bieffekter? Att de tar plats och utrymme på ett sätt som du inte mår gott av?


Men - ett första viktigt medskick. Tankar och känslor är i grunden konstruerade för att vi ska må väl - och undvika fara. Problemet är väl ofta det som uppstår, när tankar och känslor ger felsignaler på något som i grunden är tryggt - men trots det ger oss ett påslag.


Medskick med extra viktigt fokus är följande: om du till exempel befinner dig i en destruktiv situation eller relation - då är det mest hjälpsamma inte att stilla tankar och känslor, för att stå ut med att stanna. Istället är det tvärtom viktigt att hedra känslan och instinkten - och söka stöd, be om hjälp, lämna. Detta går inte att betona nog!


Så, hur kan man göra då - för att lugna ner systemet och skapa lite mer hållande om sig själv? Här bjuder jag på sju olika förslag för dig att prova på - var nyfiken, vad funkar bäst för dig? Alla de här teknikerna har basen i tantriska tekniker, shamansk tradition liksom min egna kreativitet.


  1. Andas och ljuda! Andas in genom näsan - ut genom munnen. Utandningen bör ta några sekunder längre tid, än när du andas in. In genom näsan - och när du andas ut, ljuda samtidigt. Ta gärna kontakt med hjärtchakrat, navelchakrat och i sin tur rotchakrat, genom att hålla händerna över dessa punkter, i tur och ordning.

  2. Skriva! Flödesskrivning är en återkommande metod jag praktiserar i de skrivande meditationer vi ofta gör som start och landning, i vissa av mina cirklar. Sätt en timer på 2, 5 eller 10 minuter och bara skriv. Bry dig inte om hur orden faller sig, hur grammatiken beter sig eller hur vackert det blir. Här behöver logiken inte vara hemma - bara låt flödet finnas. Det är en effektiv metod för att reducera oro.