top of page

Stå ut med att stanna upp.

De där stunderna när något händer oss, som får hjärtat att slå i bröstet och får tankarna att låta sanna när se säger "Nu! Agera nu!" med full volym - på något som i grunden inte alls måste vara särskilt akut.


De stunderna händer oss allra mest när vi går in i stressreaktioner, som utlöses av sådant som en utmaning på jobbet eller, inte ovanligt, av nära relationer där våra grundläggande anknytningssystem blir aktiva och sätter igång tidigt inlärda mönster inom oss.


Att lära sig stå ut med att stanna upp när vi märker att vi är på väg att bli reaktiva, är något av det mest hjälpsamma vi kan skapa rum för, för oss själva.


Det första steget är att bli uppmärksam på vad som händer inom oss - både i tankar, känslor och rent fysiskt i våra kroppar, liksom vilka beteenden vi ser mönster i att gå till.


Det andra steget är att öva på att mjukt stanna kvar i det som vi upplever och möta de känslor som kommer. Det kan vi behöva hjälp med - bland annat där kommer stödkontakter in i bilden. Att samreglera, tillsammans reglera känslor, är ett sätt att lära om nervsystemet att komma tillbaka till ett balanserat tillstånd.


Vi människor behöver varandra.


Vi behöver känna oss sedda, hörda, trygga och hållna. Vi behöver kunna ge allt detta till oss själva likväl som vi ibland behöver få uppleva det i gemenskap med andra.

Två sätt att öva kan vara att


- andas tillsammans med en vän, mittemot varandra. Samtidigt tar ni djupa andetag och hjälper varandra att komma tillbaka till stunden genom andetaget, ögonkontakt om ni vill, liksom närvaro.


- lyssna med närvaro. Att bara lyssna på din vän, som gärna kan sitta mittemot dig. Sätt gärna en timer för trygghet och ram, exempelvis på 2 eller 3 minuter. Det enda du behöver göra är att lyssna. Inte alls kommentera, varken under eller efter att din vän fått dela med sig av sina tankar. Skifta gärna person, så att ni båda får både dela och ta emot.


Fortsätt gärna läsa bloggen för fler sätt att meditera och skapa närvaro med dig själv och andra!


2021-08-07

Tove Eloa Öberg

Socionom & healer

Akka Meditation

Comments


bottom of page