top of page

Skapa ett altare i vårdagjämning

20 mars 2020 är dagen för årets vårdagjämning - en tid att fira ljusets återkomst, men också hedra balansen av ljuset och mörkret, denna dag då natt och dag är lika långa. Det är en tid att i ceremoni hedra och sätta frön för framtiden.


Kanske vill du redan ikväll meditera och skapa en ritual för dig själv? Eller landa lite och skapa en stund under helgen, att fira ljuset i dig och framtiden?


Just nu är det många som vistas inomhus - du som behöver stanna inne, kan göra en enkel ceremoni utifrån det.

Du som kommer ut i naturen kan gärna göra en liten eld, och skapa utifrån den förutsättning du har.


Förra året vid den här tiden var jag i Ribeauvillé, Frankrike, och firade vårdagjämning också som en del av den utbildning jag gick till prästinna och kristallhealer. Vi delade en vacker eldceremoni och trumning - på kvällen kom fullmånen fram och lyste upp hela staden.Amritabha, Alsace vid vårdagjämningen 2019

Du som nu i helgen vill dela ritual med dig själv och kanske någon vän - kan ta med dig några av nedanstående förslag i att skapa ett altare - ett fast hemma, eller ett tillfälligt i naturen.

Skapa ett altare - en plats för din ritual

På mitt altare har jag alltid minst två ljus - ibland flera. Men genom de två ljusen som är grunden, öppnar jag en portal in i ett gudomligt rum. Ljusen runtom kan symbolisera elementen eller sättas i cirkel, för att symbolisera tacksamhet eller representera något du känner rätt för dig.


På mitt altare har jag alltid med stenar och/eller kristaller. Jag väljer dem intuitivt utifrån vad jag känner att altaret behöver för stunden - har jag en impuls att det är grundning eller expansion, flöde eller ökad energi i ett visst chakra? Ha tillit till dina impulser - våga känna på din första känsla!


Något ifrån växtriket

Jag brukar alltid ha med något levande, något ifrån naturen eller ifrån en planta hemma - skott som får dela ceremonin och sedan sättas i ny kruka.


Rökelse & salvia

För mig är rökelse innan och ibland under ceremoni, ett sätt att förbinda den fysiska platsen med den andliga.

Salvian - den tänder jag och låter ryka sin renande energi där ceremonin ber om det, för att rena det som varit. Jag renar också alltid rummet i slutet av ceremonin.


Du som vill lära dig mer om att bygga ditt eget altare och hur du skapar ceremoni i din vardag och på högtider, är välkommen till den ettåriga energicirkeln som börjar i november 2020.


I ceremoni i vårdagjämning, rekommenderar jag dig att landa varmt på den plats du valt. Gå in i meditation - kanske säger du några ord för dig själv - uttalar orden högt, för att befästa och förstärka din upplevelse. Bjud in jorden, elden, vattnet, luften - allt som gör det möjligt för dig att just nu dela stunden med allt levande.


Tacka för allt vintern gav, allt som mörkret burit till dig.


Tacka också för ditt ljus och för det ljus som nu återvänder. Ljuset som speglas i dig och reflekterar - får dina livsfrön att växa.


Be om växande i kärlek, att de frön som är mogna att spira nu får göra det - när tiden är inne.


När du i stillhet avslutar din ceremoni, tacka för stunden och för kärleken du är del av.


Hedra ditt mörker och lev ditt ljus, alla dagar på jorden! Tove Eloa

Comments


bottom of page